Porcelana – jak wybrać?

serwis zastawa obiadowa

Nie ulega wątpliwości, że porcelana do wyjątkowy materiał, który zaskarbił serca milionów osób na całym świecie. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości najczęściej wykorzystywana jest ona do wytwarzania niepowtarzalnej zastawy stołowej, aczkolwiek można ją również nabyć w odmiennych formach.

Porcelana – zawsze stawiaj na jakość

Nikogo nie powinno dziwić to, że wybierając porcelanę zawsze warto stawiać na produkty najwyższej jakości. Tylko w takiej sytuacji można liczyć, że nabyta zastawa nie tylko będzie się doskonale prezentowała, ale również, że na przestrzeni lat korzystania nie straci ona swoich walorów użytkowych i estetycznych. Wynika to z faktu wysokiego poziomu odporności dobrej jakości porcelany na ścieranie.

Wspomniana odporność na ścieranie wysokiej jakości porcelany jest bezpośrednio związana ze skomplikowanym procesem wyrobu tego rodzaju ceramiki. Wybierając wysokiej jakości zastawę należy pamiętać, że o jej jakości decyduje jej przejrzystość. Innymi słowy, im cieńsza jest porcelana, tym będzie ona droższa. Równocześnie należy zapamiętać, że do najwyższej jakości zastawy zaliczyć można tą, która nie posiada odcieni szarości. Doskonałym przykładem jest porcelana Lubiana.

Co wpływa na cenę porcelany?

Istnieje duża liczba czynników, które mają bezpośredni wpływ na cenę porcelany. Współcześnie producenci zaoferować mogą ogromną ilość zastaw porcelanowych, które reklamowane są jako produkty o najlepszych właściwościach. Niestety w praktyce w wielu przypadkach cena może nie odzwierciedlać rzeczywistej jakości wykonania porcelany. Aby wiedzieć, czy wysoka cena jest adekwatna do wartości zastawy, należy zwrócić uwagę czy jest ona cienka i lekka.

Jeżeli zastawa ma wysoką zdolność do przepuszczania światła, można wejść z założenia, że jest to produkt wysokiej jakości. Przykładem jest wcześniej wspomniana zastawa Lubiana. Nie jest to jednak jedyny czynnik, który wpływa na cenę porcelany. O ostatecznej cenie decyduje również zdobienie. Można wyjść z założenia, że zwiększona ilość ozdób na zastawie bezpośrednio podwyższa jej ceną. Równie ważne jest, jak owe ozdoby zostały nałożone. Najwięcej płaci się za porcelanę zdobioną ręcznie. Niemały wpływ na ostateczną cenę ma również kolor i faktura.

Luminarc – mocne talerze i nie tylko!

Szukając w internecie porad w kwestii zakupu dobrej jakości naczyń AGD, często można trafić na nazwę pewnej francuskiej firmy. Nic dziwnego. Oferuje ona bowiem wiele różnych produktów. Nie tylko mocne, odporne na uszkodzenia mechaniczne talerze, które będą spełniać swoją funkcję przez długie lata.

(więcej…)

Napoje gazowane jak za dawnych lat. Syfony chętnie wybierane do barów, kawiarni, restauracji

Syfony, które były bardzo popularne w okresie PRL-u, przeżywają obecnie swój renesans. Dzisiaj używane są często także w gastronomii.

Produkcja własnych napojów gazowanych
Na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo napojów gazowanych. Produkcja własnych może być jednak bardzo dobrą alternatywą, także dla lokali gastronomicznych – barów, kawiarni, restauracji.

Za pomocą nowoczesnych syfonów można nasycić orzeźwiającymi bąbelkami dwutlenku węgla niemalże każdy zimny napój, aby nadać mu jeszcze lepszy smak.

Tradycyjnie stosuje się syfony do wody (https://www.gastropuls.pl/syfony-do-wody-sodowej), lecz mogą być one również używane do innych rodzajów napojów, na przykład lemoniady, koktajlów, alkoholi jak wino, a nawet do chłodzonej herbaty i kawy. Dzięki syfonom lokal może serwować takie napoje, których nie ma konkurencja!

Jak korzystać z syfonów do wody?
Nowoczesne syfony to urządzenia bardzo łatwe i bezpieczne w użyciu. Najczęściej wytwarzane są ze stali nierdzewnej lub atestowanego tworzywa sztucznego i mają pojemność 0,75-1 litra. Wyposażane są też w specjalne systemy zapobiegające przepełnieniu, kraniki „niekapki”.

Przygotowanie własnej wody sodowej – krok po kroku:
1. Napełnienie syfonu napojem.
2. Założenie zaworu z dyszą.
3. Wbicie nowego naboju CO2.
4. Wstrząśnięcie butelką.
5. Naciśnięcie spustu na syfonie w celu napełnienia naczynia.

Należy pamiętać o regularnej wymianie nabojów. Jeden nabój najczęściej wystarcza na 1 litr napoju.

Praktyczne pojemniki na ciasto

Pyszne ciasto to coś, czym warto się podzielić. Jednak czasami jest to dość kłopotliwa sprawa. Chyba każdy doświadczył sytuacji, gdy w pośpiechu trzeba znaleźć jakikolwiek pojemnik, do którego można schować smakowite wypieki dla gości.

(więcej…)

Profesjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego

Profesjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego to jeden z podstawowych czynników, które wpływa na jego efektywność. Z tego względu każdy przedsiębiorca przed zakupem wyposażenia powinien dokładnie rozważyć wszystkie możliwości. Jedną z nich jest wybór pomiędzy sprzętem nowym a używanym. Na co się zdecydować?

Wyposażenie nowe i używane

Z pewnością zarówno sprzęt nowy, jak i używany posiada określone walory użytkowe. Niemniej jednak to, na jaki rodzaj sprzętu powinniśmy się zdecydować jest uzależnione od większej ilości czynników. Przede wszystkim na używany sprzęt gastronomiczny zdecydować się można jedynie w sytuacji, gdy ten posiada nie tylko bardzo dobre cechy użytkowe, ale również wysokie walory estetyczne. Wyjątkiem są sytuacje, w których sprzęt nie jest widoczny dla klientów. W takiej sytuacji najważniejsze są walory użytkowe. Co jeszcze warto wiedzieć?

Ponadto wybierając sprzęt używany należy pamiętać, że ten nie jest zabezpieczony w postaci gwarancji. W praktyce oznacza to, że przedsiębiorca będzie zmuszony do poniesienia pełnych kosztów naprawy. Dlatego przed zakupem należy się upewnić, czy stan techniczny oferowanego sprzętu jest wystarczająco wysoki. Ponadto w przypadku starszego sprzętu warto zwrócić uwagę koszta eksploatacji. Między innymi jak będą kształtowały się rachunki za prąd w związku z użytkowaniem określonej kategorii sprzętu.

Odpowiedni producent

Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zakupu zawsze warto postawić na renomowanych producentów jak Stalgast. W takiej sytuacji można mieć pewność wysokich walorów użytkowych sprzętu.

Ponad to decydując się na tego rodzaju producenta mamy pewność doskonałego serwisu. Niezależnie od tego, czy będziemy posiadać sprzęt nowy, czy też używany serwis szybko usunie usterki.

Więcej szczegółów o produktach STALGAST znajdziesz na stronie www.gastropuls..pl

Czas na wybór odpowiedniego zestawu garnków do swojej kuchni

Dobrej jakości komplet garnków to coś, czego potrzebuje każda gospodyni domowa. Nie ma znaczenia to, czy ktoś gotuje często czy od święta, porządny zestaw garnków zawsze się przydaje. Można oczywiście kupić poszczególne elementy oddzielnie, ale dużo prościej i wygodniej jest postawić na gotowe rozwiązanie w postaci kompletu garnków. Wszystko będzie wówczas do siebie pasowało i ładnie się prezentowało.

(więcej…)

Jak zaaranżować ścianę w kuchni otwartej na salon?

Od dłuższego już czasu kuchnie w naszych domach stały się bardzo ważnym miejscem. Otwarte na salon są sercem domu. Nie tylko w nich gotujemy, ale również spędzamy czas z przyjaciółmi oraz rodziną. Aranżacja kuchni jest bardzo ważna i ma duży wpływ na wygląd salonu. Jak wykorzystać ściany, by kuchnia była ciekawa i klimatyczna?

Graj w kolory

Kuchnia już od dawna nie musi być pomieszczeniem, które zachowane jest w stonowanych, spokojnych i tak naprawdę nudnych kolorach. Ciekawy element dekoracyjny na ścianie pozwoli wprowadzić kolor do kuchni.

Tapety do kuchni to okładzina na ściany, która jest łatwa w utrzymaniu czystości, odporna na zabrudzenia oraz uszkodzenia, a przede wszystkim może mieć wiele ciekawych motywów dekoracyjnych.

Fototapeta do kuchni może przedstawiać sielski krajobraz, egzotyczne kwiaty, suszone zioła, czy kieliszki wina. Ciekawym motywem są tapety kuchenne pokryte napisami. Dzięki tak dużej ilości wzorów można stworzyć aranżację, która będzie jedyna w swoim rodzaju.

Gdzie umieścić tapetę?

Tapety idealnie sprawdzają się nad blatem kuchennym. Bardzo ciekawie wyglądają powtarzalne wzory takie, jak owoce, rośliny, czy kwiaty. Chcąc stworzyć nowoczesną, awangardową kuchnię warto zwrócić uwagę na fototapety do kuchni 3 D. Geometryczne wzory, wizerunki miast czy lasów spowodują, że kuchnia będzie wydawała się duża oraz przestronna.

Bardzo widowiskowym rozwiązaniem jest umieszczenie fototapety na jednej dużej ścianie. Będzie to wtedy centralny punkt kuchni, który będzie nadawał jej charakteru i determinował pozostały wystrój. Jako duże obrazy najlepiej sprawdzają się wizerunki ulic, mostów, czy plaży- kuchni, która ma taką perspektywę nie można zapomnieć.

Tapety kuchenne to jedno z ciekawszych rozwiązań na ozdobienie ściany jest to również pomysł, który nie jest wyjątkowo kosztowny.

Jakich dodatków nie powinno zabraknąć w kuchni?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. To właśnie w niej przechowywana jest żywność, przygotowywane posiłki, a niekiedy również i spożywane. W związku z tym warto by było, aby w odpowiedni sposób ją wyposażyć. Nie chodzi tu jedynie o odpowiednie meble, czy sprzęty kuchenne, ale również o różnorodne dodatki, które są tak naprawdę niezbędne podczas gotowania i serwowania posiłków.

Podstawowe akcesoria, których nie powinno zabraknąć w kuchni

chochla do zupy

Jednym z podstawowych akcesoriów, których nie powinno zabraknąć w kuchni jest chochla do zupy. Dzięki niej możliwe jest sprawne wlanie do talerza określonej porcji tego ciepłego posiłku. Stanowi to szczególne ułatwienie w sytuacji, kiedy zupa jest bogata w różnorodne składniki osiadające na dnie garnka. Chochle z Nettrading.pl przydają się także do nalewania sosu, podawania gulaszu oraz wlewania kompotu do dzbanka. W związku z powyższym sami widzimy, w jak wielu przypadkach ich pomoc będzie nieoceniona. Kolejnymi z akcesoriów, których nie powinno zabraknąć w kuchni są solniczka i pieprzniczka, a także pojemnik na cukier. Warto zadbać także o pojemniki do przechowywania żywności, gdyż pozwalają one produktom przez dłuższy czas pozostać świeżymi. Niewątpliwie przydadzą się również takie przedmioty jak tłuczek do mięsa, tarka, praska do czosnku czy silikonowa szpatułka. Oczywiście jak głosi mądre powiedzenie – apetyt rośnie w miarę jedzenia- w związku z czym z całą pewnością sukcesywnie będziemy gromadzić coraz to nowsze przedmioty ułatwiające pracę w kuchni.

Z jakiego materiału wybrać serwis obiadowy?

Odpowiedniego rodzaju zastawy stołowe to podstawa wyposażenia każdego polskiego domu. Odpowiednia ilość i jakość elementów mają tu ogromne znaczenie, lecz zdecydowanie największy wpływ na to, czy dany komplet obiadowy będzie spełniał wszystkie pokładane w nim nadzieje, jest materiał, z którego został wykonany.

Dlaczego to tak ważne?

Dlaczego jednak materiał wykonania ma tak duże znaczenie dla tego, czy wykonane z niego serwisy obiadowe będą odpowiednie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Materiał, którego użyto do produkcji, ma wpływ na najważniejszy czynniki związane z używaniem danego zestawu obiadowego. W zależności od tego, z czego dany serwis został wykonany, rzutuje to na jego wygląd, trwałość, a także łatwość czyszczenia.

Z jakiego materiału najlepiej wybrać serwis obiadowy?

Zdecydowanie najlepsze komplety obiadowe produkowane są z porcelany. Ten wynaleziony w Chinach przed wieloma stuleciami w materiał cechuje się z całą pewnością najładniejszym wyglądem, a także największą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, lecz także chemiczne, np. pochodzące od używanych środków chemicznych do czyszczenia. Niestety dużą wadą tego materiału jest jego wysoka cena. Da się kupić serwisy obiadowe z gorszego sortu porcelany, który często nazywany jest porcelitem, lub fajansem, lecz nie posiadają one już tak dobrych cech, jak prawdziwa porcelana.

Doskonałą jakością charakteryzują się także serwisy obiadowe wykonane z kamionki. Tak samo, jak porcelana są one odporne na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne, lecz niestety nie wyglądają tak ładnie.

Ostatnimi czasy bardzo często spotyka się serwisy obiadowe wykonane ze szkła. I choć są bardzo ładne, to jednak są bardzo delikatne i kruche.

Serwisy obiadowe znajdziesz tu