Warto robić zapasy!

termos King Hoff

Wiele osób zastanawia się jak zminimalizować czas spędzany w kuchni na przyrządzanie potraw. Jednym ze sprawdzonych rozwiązań jest robienie odpowiednich zapasów. W ten sposób, danie przyrządzone jednego dnia może być spożywane przez kilka następnych, lub nawet po dłuższym czasie. W jaki sposób przechowywać jedzenie, aby pozostawało świeże jak najdłużej?

(więcej…)

Popularne produkty marki Florina

Marka Florina jest bardzo znanym i cenionym producentem różnego rodzaju przedmiotów, które są przede wszystkim wykorzystywane w kuchni. Wśród nich znajdują się takie wyroby jak Florina AGD, a także produkty używane podczas pieczenia oraz serwowania potraw.

(więcej…)

Porcelana – jak wybrać?

serwis zastawa obiadowa

Nie ulega wątpliwości, że porcelana do wyjątkowy materiał, który zaskarbił serca milionów osób na całym świecie. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości najczęściej wykorzystywana jest ona do wytwarzania niepowtarzalnej zastawy stołowej, aczkolwiek można ją również nabyć w odmiennych formach.

(więcej…)

Luminarc – mocne talerze i nie tylko!

Szukając w internecie porad w kwestii zakupu dobrej jakości naczyń AGD, często można trafić na nazwę pewnej francuskiej firmy. Nic dziwnego. Oferuje ona bowiem wiele różnych produktów. Nie tylko mocne, odporne na uszkodzenia mechaniczne talerze, które będą spełniać swoją funkcję przez długie lata.

(więcej…)

Napoje gazowane jak za dawnych lat. Syfony chętnie wybierane do barów, kawiarni, restauracji

Syfony, które były bardzo popularne w okresie PRL-u, przeżywają obecnie swój renesans. Dzisiaj używane są często także w gastronomii.

Produkcja własnych napojów gazowanych
Na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo napojów gazowanych. Produkcja własnych może być jednak bardzo dobrą alternatywą, także dla lokali gastronomicznych – barów, kawiarni, restauracji.

Za pomocą nowoczesnych syfonów można nasycić orzeźwiającymi bąbelkami dwutlenku węgla niemalże każdy zimny napój, aby nadać mu jeszcze lepszy smak.

Tradycyjnie stosuje się syfony do wody (https://www.gastropuls.pl/syfony-do-wody-sodowej), lecz mogą być one również używane do innych rodzajów napojów, na przykład lemoniady, koktajlów, alkoholi jak wino, a nawet do chłodzonej herbaty i kawy. Dzięki syfonom lokal może serwować takie napoje, których nie ma konkurencja!

Jak korzystać z syfonów do wody?
Nowoczesne syfony to urządzenia bardzo łatwe i bezpieczne w użyciu. Najczęściej wytwarzane są ze stali nierdzewnej lub atestowanego tworzywa sztucznego i mają pojemność 0,75-1 litra. Wyposażane są też w specjalne systemy zapobiegające przepełnieniu, kraniki „niekapki”.

Przygotowanie własnej wody sodowej – krok po kroku:
1. Napełnienie syfonu napojem.
2. Założenie zaworu z dyszą.
3. Wbicie nowego naboju CO2.
4. Wstrząśnięcie butelką.
5. Naciśnięcie spustu na syfonie w celu napełnienia naczynia.

Należy pamiętać o regularnej wymianie nabojów. Jeden nabój najczęściej wystarcza na 1 litr napoju.

Praktyczne pojemniki na ciasto

Pyszne ciasto to coś, czym warto się podzielić. Jednak czasami jest to dość kłopotliwa sprawa. Chyba każdy doświadczył sytuacji, gdy w pośpiechu trzeba znaleźć jakikolwiek pojemnik, do którego można schować smakowite wypieki dla gości.

(więcej…)

Profesjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego

Profesjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego to jeden z podstawowych czynników, które wpływa na jego efektywność. Z tego względu każdy przedsiębiorca przed zakupem wyposażenia powinien dokładnie rozważyć wszystkie możliwości. Jedną z nich jest wybór pomiędzy sprzętem nowym a używanym. Na co się zdecydować?

Wyposażenie nowe i używane

Z pewnością zarówno sprzęt nowy, jak i używany posiada określone walory użytkowe. Niemniej jednak to, na jaki rodzaj sprzętu powinniśmy się zdecydować jest uzależnione od większej ilości czynników. Przede wszystkim na używany sprzęt gastronomiczny zdecydować się można jedynie w sytuacji, gdy ten posiada nie tylko bardzo dobre cechy użytkowe, ale również wysokie walory estetyczne. Wyjątkiem są sytuacje, w których sprzęt nie jest widoczny dla klientów. W takiej sytuacji najważniejsze są walory użytkowe. Co jeszcze warto wiedzieć?

Ponadto wybierając sprzęt używany należy pamiętać, że ten nie jest zabezpieczony w postaci gwarancji. W praktyce oznacza to, że przedsiębiorca będzie zmuszony do poniesienia pełnych kosztów naprawy. Dlatego przed zakupem należy się upewnić, czy stan techniczny oferowanego sprzętu jest wystarczająco wysoki. Ponadto w przypadku starszego sprzętu warto zwrócić uwagę koszta eksploatacji. Między innymi jak będą kształtowały się rachunki za prąd w związku z użytkowaniem określonej kategorii sprzętu.

Odpowiedni producent

Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zakupu zawsze warto postawić na renomowanych producentów jak Stalgast. W takiej sytuacji można mieć pewność wysokich walorów użytkowych sprzętu.

Ponad to decydując się na tego rodzaju producenta mamy pewność doskonałego serwisu. Niezależnie od tego, czy będziemy posiadać sprzęt nowy, czy też używany serwis szybko usunie usterki.

Więcej szczegółów o produktach STALGAST znajdziesz na stronie www.gastropuls..pl

Czas na wybór odpowiedniego zestawu garnków do swojej kuchni

Dobrej jakości komplet garnków to coś, czego potrzebuje każda gospodyni domowa. Nie ma znaczenia to, czy ktoś gotuje często czy od święta, porządny zestaw garnków zawsze się przydaje. Można oczywiście kupić poszczególne elementy oddzielnie, ale dużo prościej i wygodniej jest postawić na gotowe rozwiązanie w postaci kompletu garnków. Wszystko będzie wówczas do siebie pasowało i ładnie się prezentowało.

(więcej…)

Jak zaaranżować ścianę w kuchni otwartej na salon?

Od dłuższego już czasu kuchnie w naszych domach stały się bardzo ważnym miejscem. Otwarte na salon są sercem domu. Nie tylko w nich gotujemy, ale również spędzamy czas z przyjaciółmi oraz rodziną. Aranżacja kuchni jest bardzo ważna i ma duży wpływ na wygląd salonu. Jak wykorzystać ściany, by kuchnia była ciekawa i klimatyczna?

Graj w kolory

Kuchnia już od dawna nie musi być pomieszczeniem, które zachowane jest w stonowanych, spokojnych i tak naprawdę nudnych kolorach. Ciekawy element dekoracyjny na ścianie pozwoli wprowadzić kolor do kuchni.

Tapety do kuchni to okładzina na ściany, która jest łatwa w utrzymaniu czystości, odporna na zabrudzenia oraz uszkodzenia, a przede wszystkim może mieć wiele ciekawych motywów dekoracyjnych.

Fototapeta do kuchni może przedstawiać sielski krajobraz, egzotyczne kwiaty, suszone zioła, czy kieliszki wina. Ciekawym motywem są tapety kuchenne pokryte napisami. Dzięki tak dużej ilości wzorów można stworzyć aranżację, która będzie jedyna w swoim rodzaju.

Gdzie umieścić tapetę?

Tapety idealnie sprawdzają się nad blatem kuchennym. Bardzo ciekawie wyglądają powtarzalne wzory takie, jak owoce, rośliny, czy kwiaty. Chcąc stworzyć nowoczesną, awangardową kuchnię warto zwrócić uwagę na fototapety do kuchni 3 D. Geometryczne wzory, wizerunki miast czy lasów spowodują, że kuchnia będzie wydawała się duża oraz przestronna.

Bardzo widowiskowym rozwiązaniem jest umieszczenie fototapety na jednej dużej ścianie. Będzie to wtedy centralny punkt kuchni, który będzie nadawał jej charakteru i determinował pozostały wystrój. Jako duże obrazy najlepiej sprawdzają się wizerunki ulic, mostów, czy plaży- kuchni, która ma taką perspektywę nie można zapomnieć.

Tapety kuchenne to jedno z ciekawszych rozwiązań na ozdobienie ściany jest to również pomysł, który nie jest wyjątkowo kosztowny.