Czym są tylki cukiernicze?

Przygotowywanie ozdób na ciasta wymaga stosowania odpowiednich elementów do ich nakładania. Z tego powodu wiele osób wykorzystuje tylko tylki cukiernicze. Podpowiadamy, czym są i jak wybrać odpowiednie.

Tylka cukiernicza – co to jest

Najprościej rzecz ujmując dekoracyjna tylka cukiernicza to specjalna końcówka służąca do wyciskania ozdób. W zależności od jej kształtu mogą to być takie dekoracje jak gwiazdki, kwiaty, liście lub trawa. Tylki cukiernicze występują w wielu rozmiarach, które są przystosowane do ozdabiania różnego rodzaju wypieków. Mogą to być zarówno torty i ciasta, jak i mniejsze smakołyki, na przykład eklerki. Tworzenie dekoracji na wypiekach bez wykorzystania opisywanych końcówek to żmudna i często nieefektywna praca.

Jak wybrać tylki do dekoracji?

Wybierając tylki do dekoracji należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Pierwszą z nich jest materiał wykonania, końcówki mogą być stworzone z plastiku lub metalu. Ta pierwsza opcja jest znacznie tańsza, a wiąże się z niską trwałością. Tylki cukiernicze wykonane z metalu cechują się większą wytrzymałością, stabilnością oraz estetycznym wyglądem. Ponadto należy zwrócić uwagę na kształt końcówek. Ma on odpowiadać indywidualnym preferencjom oraz potrzebom osoby przygotowującej wypieki. Tylki mogą być kupowane w zestawach, jednak w takich przypadkach trzeba się liczyć z brakiem możliwości doboru wzoru. Poza tym warto przyjrzeć się średnicy kupowanej końcówki. Mniejsze otwory sprawdzą się przy tworzeniu najbardziej precyzyjnych wzorów, większe sprawdzą się podczas nadziewania.