Dlaczego warto mieć w domu garnek do gotowania na parze?

garnek do zdrowego gotowania na parze

Gotowanie na parze jest bardzo proste, a przede wszystkim zdrowe. Właśnie dlatego żadna każda osoba dbająca o zdrową dietę powinna mieć w swojej kuchni garnek do gotowania na parze. Na rynku dostępnych jest jednak kilka rodzajów tego typu garnków. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując tego typu akcesoria kuchenne.

Elektryczny czy tradycyjny?

Garnki do gotowania na parze można podzielić na te tradycyjne, używane na kuchence, lub elektryczne. Garnki tradycyjne są najprostsze w swej konstrukcji, a co za tym idzie najtańsze. Taki garnek składa się zwykle z podstawy i jednego lub dwóch wkładów z sitem, na którym wykładamy produkty i potrawy, które mają zostać poddane obróbce cieplnej. W przypadku tradycyjnych garnków, po laniu wody do podstawy, całość stawi się na kuchence: gazowej, elektrycznej bądź indukcyjnej (jeśli garnek jest do tego przystosowany).

Elektryczne garnki do gotowania na parze to już nieco bardziej zaawansowane urządzenia. Nie chodzi tylko o to, że nie wymagają kuchenki, bo wszelkie niezbędne elementy grzewcze mają wbudowane. Takie garnki można też w wygodny sposób ustawiać, zapominając o tym, że gotuje się obiad. Niektóre modele mają nawet możliwość zaprogramowania gotowania, tak by posiłek był gotowy o określonej godzinie. Można wstawić potrawy do takiego garnka, zająć się swoimi sprawami, a nawet wyjść z domu, a posiłek i tak będzie gotowy o wyznaczonej godzinie.

Dlaczego warto gotować na parze?

Potrawy gotowane na parze często mylnie kojarzą się ze szpitalną dietą lub problemami z układem trawienia. To prawda, że takie posiłki są bardziej lekkostrawne, dlatego lekarze często zalecają je gdy organizm jest osłabiony, lub gdy pojawiają się problemy z żołądkiem.

Taka dieta niestety błędnie kojarzona jest z gorszym smakiem. A warto gotować w ten sposób nie tylko w gorszych momentach, czy podczas diety. Podczas gotowania na parze potrawy nie tracą tak wielu cennych wartości, a przy tym odpowiednio doprawione mogą być równie smaczne jak te tradycyjne z patelni, czy piekarnika.