Koszyk na pieczywo – jaki powinien być?

Naczynia ustawiane na stołach wpływają na wystrój i funkcjonalność restauracji. Oprócz zastawy, w której podaje się dania główne, duże znaczenie odgrywają tu takie naczynia do serwowania, jak koszyki na chleb i bułki. Wśród nich można odnaleźć przedmioty o różnym wyglądzie wykonane z odmiennych materiałów. Jak wybrać odpowiednie do swojej restauracji?

Czym charakteryzuje się dobry koszyk na chleb?

Odpowiednio dobrany pojemnik na pieczywo musi przede wszystkim zapewnić możliwość zadbania o świeżość produktów. Znaczenie ma tutaj m.in. odpowiedni przepływ powietrza. Dlatego też zaleca się wybierać naczynia ażurowe. Do najchętniej wybieranych tutaj zalicza się koszyki plecione, ale można odnaleźć tu również akcesoria wykonane z metalowych prętów lub fragmentów tworzyw sztucznych.

Właściwy koszyk na pieczywo do lokalu musi też umożliwiać bezproblemowe zadbanie o higienę. Wiele modeli można myć w zmywarce i poddawać odkażaniu. W przypadku surowców takich jak wiklina cenioną opcją jest stosowanie materiałowych serwetek. Wybierając fragmenty naturalnej tkaniny, takiej jak bawełna można mieć pewność, że zachowanie świeżości pieczywa nie będzie stanowiło wyzwania. Zaletą serwetek jest możliwość ich częstego prania i szybkiego suszenia.

Koszyk na pieczywo takie jak chleb i bułki

Naczynia jako element wystroju

Dobierając wyposażenie restauracji warto zwrócić też uwagę na to, aby wszytko współgrało ze sobą wizualnie. Koszyki wiklinowe będą świetnym rozwiązaniem w przestrzeniach „posiadających duszę”. Podkreślą m.in. charakter wystroju klasycznego i rustykalnego. Aranżując przestrzeń nowoczesną lub skandynawską warto zdecydować się na modele z metalu. Dobrym rozwiązaniem mogą być też standardowe koszyki drewniane, jednak pomalowanie na biało lub szaro. Zestaw naczyń do serwowania dopasowany do stylu wnętrz i zapotrzebowania z pewnością okaże się korzystnym wyborem.