Przewodnik po wyborze najlepszego noża szefa kuchni

Szefowie kuchni i autorzy książek kucharskich często wychwalają zalety dobrego noża szefa kuchni, twierdząc, że zrewolucjonizuje on Twoje gotowanie. Albo przynajmniej sprawi, że będzie ono o wiele łatwiejsze. To wszystko jest dobre i dobre, ale który z nich powinieneś dostać? Istnieje tak wiele opcji: Który styl ostrza jest najlepszy? Czy stal węglowa jest lepsza niż stal nierdzewna?

Czy potrzebujesz ergonomicznej rękojeści, czy wystarczy Ci każda stara drewniana? Ile powinieneś wydać na jeden nóż? I co na Boga jest Granton krawędzi i dlaczego muszę go na moim nożem szefa kuchni? Nie odpowiemy na ostatnie pytanie tutaj (chociaż zalecamy Google to i znaleźć), ale możemy pomóc z resztą.

Co to jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni https://nettrading.pl/noze-kuchenne to przyrząd roboczy każdej kuchni. Jest to nóż kuchenny, którego będziesz używać najczęściej i dobrze jest kupić taki, który będzie dla Ciebie odpowiedni. Nóż szefa kuchni to ogólny wszechstronny nóż kuchenny, który może być używany do siekania, mielenia i krojenia.

Jest dłuższy od noża do krojenia, ale krótszy od noża do chleba. Ostrze noża szefa kuchni jest długie i szerokie i zwęża się do punktu na końcu. Nóż szefa kuchni ma zazwyczaj długość od 8 do 12 cali, przy czym najczęściej spotykane jest ostrze 10-calowe.

Długie, szerokie ostrze czyni go idealnym do siekania warzyw, mielenia ziół i krojenia większych kawałków mięsa. Może być nawet używany do lekkich zadań rzeźniczych.

Rodzaje noży szefa kuchni

Istnieje wiele różnych typów noży szefa kuchni. Poniżej wymieniliśmy kilka najbardziej popularnych.

  • Francuski nóż szefa kuchni – Ten typ noża ma zakrzywione ostrze i spiczastą końcówkę. Jest to dobry uniwersalny nóż kuchenny, który może być używany do siekania, mielenia i krojenia.
  • Niemiecki nóż szefa kuchni – Ten typ noża ma proste ostrze i zaokrągloną lub tępą końcówkę. Niemiecki nóż szefa kuchni jest dobrym wyborem, jeśli robisz dużo ciężkiego siekania.
  • Japoński nóż szefa kuchni – Ten nóż ma bardzo ostry kąt na krawędzi, co czyni go dobrym do krojenia warzyw w kostkę. Nie jest to dobry wybór do krojenia mięsa.
  • Nóż szefa kuchni Santoku – Ten nóż łączy w sobie to co najlepsze z japońskiego noża szefa kuchni i niemieckiego noża szefa kuchni. Ma bardzo ostry kąt na krawędzi, jak wersja japońska, ale jest cięższy i ma cieńsze ostrze jak wersja niemiecka.
  • Nóż szefa kuchni Gyutou – Ten nóż ma 10-calowe ostrze i czubek w kształcie kwadratu. Przeznaczony jest do krojenia mięsa. Noże szefa kuchni Gyutou są często używane w japońskich restauracjach.
  • Bread lub serrated edge chef’s knife – Ten nóż ma ząbkowaną krawędź po jednej stronie ostrza. Służy do krojenia bochenków chleba i pomidorów.
  • Nóż szefa kuchni Deba – Jest to bardzo gruby i ciężki nóż z szerokim ostrzem. Służy do rozbijania ryb, a także do krojenia dużych kawałków mięsa.