Stwórz funkcjonalny i przytulny kącik z kawą

Każda kawiarnia powinna zachęcać klientów zapachem oraz estetyką. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie wyposażenie w kawiarki, ekspresy do kawy, a także lady, w których można wyeksponować desery i ciasta. Zapach świeżo mielonej kawy jest niezwykle przyjemny, dlatego powinien roznosić się po lokalu od samego wejścia.

Wyposażenie gastronomii – kawiarki i ekspresy do kawy idealne do kawiarni

Nawet w niewielkiej kawiarni warto postawić na ekspresy ciśnieniowe. Dzięki temu goście nie będą musieli czekać długo na kawę. Najlepiej wybierać modele wielofunkcyjne z wbudowanym spieniaczem mleka. Dzięki temu można przyspieszyć czas przygotowania napoju kawowego. Dla koneserów prawdziwej kawy powinna być dostępna funkcja espresso. Warto lokal wyposażyć również w kawiarki, które podobnie jak imbryki można postawić na kawiarnianym stoliku i tym samym zwiększyć estetykę podania ulubionego napoju.

Wyposażenie gastronomii – lady niezbędne do wyeksponowania deserów i ciast

Aby zachęcić klientów do zamówienia czegoś więcej niż kawy koniecznie należy zainwestować w eleganckie, wielopoziomowe lady w których można zaprezentować deserowe menu, szczególnie jeśli jest ono zmienne. Ponadto należy zauważyć, że każdy klient lubi wiedzieć, co kryje się pod nazwą deseru i poza opisem widzieć jak on wygląda. Poza deserami i ciastami warto zainwestować w inne słodkie przysmaki. Stąd wśród wyposażenia gastronomicznego powinny znaleźć się gofrownice. Można tu wybierać nie tylko te o standardowym kształcie, ale również takie, w których można robić gofry w kształcie serca.