Formy silikonowe – alternatywa dla blaszek do pieczenia

formy silikonowe

Wśród elementów kuchennego wyposażenia w ostatnich latach na popularności zyskały silikonowe formy do pieczenia. Jako alternatywa dla klasycznych blaszanych foremek, formy silikonowe cenione są ze względu na łatwość w czyszczeniu i trwałość. Są także łatwe w przechowywaniu – można trzymać je w szafce lub w pudełku, złożone lub zgięte, dzięki czemu zajmują mniej miejsca niż formy blaszane lub ceramiczne. Forma silikonowa długo utrzymuje również estetyczny wygląd – nie rysuje się, nie rdzewieje, nie ciemnieje i nie odkształca się.

Czy używanie form silikonowych jest bezpieczne dla zdrowia?

formy silikonowe

Silikonowe formy do pieczenia są wykonane z wysokiej jakości certyfikowanego silikonu dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Są odporne na skrajne warunki termiczne – zachowują swoją strukturę w temperaturze do 260°C, nie uwalniając podczas pieczenia żadnych szkodliwych związków. Używanie akcesoriów kuchennych wykonanych z silikonu, w tym silikonowych foremek do pieczenia, jest zatem w pełni bezpieczne dla zdrowia. Szereg tego typu produktów znajdziesz tutaj.

Jakie silikonowe foremki warto posiadać w swojej kuchni?

Wśród dostępnych na rynku form silikonowych znaleźć można zarówno modele wykonane w całości z silikonu, jak i łączące ze sobą różne rodzaje materiałów. Te pierwsze występują w różnych, często wysoce uniwersalnych kształtach: od keksówki, przez formę do babki, aż po płaskie, okrągłe formy do tart. W typie tych drugich spotykane są najczęściej formy o dnie wykonanym z hartowanego szkła oraz silikonowej obręczy – występują one np. w kształcie keksówki lub tortownicy. Zarówno modele ze szklanymi elementami, jak i te w pełni silikonowe, nie wymagają wykładania papierem ani smarowania tłuszczem – masę do upieczenia wystarczy umieścić bezpośrednio w czystej formie bez jej dodatkowego przygotowywania.