Czym powinien się wyróżniać dobry tłuczek do ziemniaków?

Ziemniaki to jeden spośród niezwykle pożądanych dodatków do obiadu, jaki można podać na mnóstwo różnorodnych sposobów. W wypadku, kiedy ziemniaki mają być dostarczone wraz z sosem, doskonałym wariantem ich podawania będzie puree. Aby było ono wystarczająco gładkie, do jego zrobienia potrzebny będzie dobry ubijak do ziemniaków. Przy doborze specjalistycznego ubijaka należy przede wszystkim zwrócić uwagę na artykuł, z którego jest on zrobiony. Niewątpliwie najdoskonalszym doborem są tłuczki do ziemniaków zrobione ze stali kwasoodpornej – charakteryzują się one doskonałą odpornością oraz są proste w utrzymaniu w czystości.

Tłuczek do ziemniaków – jaki dobrać?

Ze względu na to, iż rozgniatanie ziemniaków niejednokrotnie kosztuje trochę wysiłku oraz czasu, należałoby pamiętać, iż tłuczek do ziemniaków winno się komfortowo trzymać – decydując się na określony rodzaj należy zobaczyć, czy zaczep jest doskonale dostosowany do kształtu ręki. Tłuczek do ziemniaków drewniany – drewniane dodatki kuchenne takie jak łyżki, łopatki czy tłuczek należałoby wykorzystywać z naczyniami teflonowymi, gdyż nie uszkadzają ich przestrzeni. Należy natomiast pamiętać, by oczyścić drewniany tłuczek natychmiast po wykorzystaniu oraz jednakowo szybko go wysuszyć. Drewniane dodatki kuchenne błyskawicznie przechodzą olejem. Na szczęście są domowe sposoby, by je zabezpieczyć.

tłuczek do ziemniaków

Jak wygląda ubijak do ziemniaków?

Ubijak do ziemniaków jest złożony z dwóch części do ugniatania. Są one w tłuczkach, lecz nigdy jednocześnie. Pierwsza spośród nich własnym wyglądem przywodzi spiralę. Spirala jest zrobiona ze stali kwasoodpornej. Natomiast inna jest płaska z małymi otworami. Pod wpływem siły własnych dłoni, więc nacisku urządzenia na przygotowany produkt, warzywo jest zgniatane, natomiast następnie rozdrabniane. Profesjonalna ubijaczka ma duże zwoje wyróżniające się doskonałą wytrzymałością na zadrapania, wyżłobienia i pozostałe zniszczenia mechaniczne.