Do czego służy rant do pieczenia oraz jak dobrać odpowiedni?

Rant cukierniczy to obręcz wykonana z blachy nierdzewnej, służąca do wypiekania oraz składania w niej ciasta warstwowego, np. tortu. Jak dobrać odpowiedni rant do pieczenia i wyczarować ciasto jak z cukierni? Podpowiadamy.

Jaki rant do pieczenia wybrać?

Wszystko zależy od tego, dla ilu osób chcemy przygotować ciasto. Najbardziej uniwersalnym rantem cukierniczym będzie ten wielkości 15-21 cm. Taki rozmiar pozwoli nam wykonać tort na 10-20 osób — wystarczy zatem na świętowanie urodzin w rodzinnym gronie. Mały rant, np. taki o średnicy 12 cm przyda się natomiast, gdy chcemy obdarować tortem jedną osobę, np. mamę z okazji Dnia Matki czy ukochaną osobę z okazji rocznicy. Największe ranty zarezerwowane są dla profesjonalistów, którzy pieką ciasta na duże imprezy okolicznościowe. Tutaj w sprzedaży dostępne są też regulowane ranty cukiernicze, których średnicę możemy regulować w zależności od potrzeb.

rant do pieczenia w kształcie serca

Jak używać rantów do pieczenia?

Najpierw należy przygotować dno, np. płaską blachę, ustawić na niej rant cukierniczy i wyłożyć powierzchnię papierem do pieczenia. Dno formy możemy także posmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Teraz możemy przystąpić do przygotowania ciasta, przelania masy do rantu i pieczenia. Pamiętajmy przy tym, że wyższe ciasto wymaga dłuższego czasu pieczenia.

Po upieczeniu ciasta wystarczy rozpiąć spinkę na pierścieniu rantu, przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek i zdjąć obręcz. Gotowe! Możemy cieszyć się idealnie okrągłym biszkoptem, który będzie stanowił podstawę naszego tortu i przejść do dekorowania ciasta.