Elektryczny kocioł warzelny – czy to się opłaca?

kociol-warzelny-gazowy-ogrzewanie-posrednie-seria-700

Większość kotłów warzelnych dostępna jest w wariancie gazowym lub elektrycznym. Te drugie są często krytykowane za duże zużycie energii, co w naturalny sposób przedkłada się na koszty eksploatacji. Warto jednak zauważyć, że elektryczny kocioł warzelny do gotowania również ma swoje zalety, których potencjał warto wykorzystać.

Zaawansowany system sterowania

Zwykle elektryczne kotły warzelne gastronomiczne są wyposażone w system specjalnych grzałek dużej mocy, które podgrzewają znajdującą się wewnątrz dwuwarstwowego dna wodę. Regulacja nimi pozwala na zoptymalizowanie mocy i właściwości grzejnych urządzenia. System sterowania kotłem jest w tym przypadku bardzo prosty. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zarządzanie pracą grzałek nie mogło się odbywać za pomocą skomplikowanego systemu elektronicznego. Dzięki niemu użytkownik może znacznie precyzyjniej dostosować temperaturę pracy kotła do swoich potrzeb.

Duża efektywność pracy

kotły warzelne nierdzewne do gastronomii

Elektryczne kotły warzelne gastronomiczne mogą zostać łatwo dostosowane do warunków, w jakich przyszło im pracować. Moc urządzenia można dostosować nie tylko do ilości potraw, ale też do jej rodzaju. Mało tego! Dzięki wydajnym grzałkom podgrzewanie kotła jest znacznie efektywniejsze, a co za tym idzie – mniejsze są straty wynikające z konieczności jego rozruchu. Co więcej, pracę kotła elektrycznego można zautomatyzować, by włączał się on np. w godzinach tańszej taryfy elektrycznej.

Bezpieczeństwo użytkowania

Na koniec trzeba podkreślić, że choć korzystanie z elektrycznych kotłów warzelnych może być dość drogie, to jednak jest ono w pełni bezpieczne. Sprzęt ten – w przeciwieństwie do kotłów gazowych – nie pracuje na otwartym ogniu. Oznacza to, że ryzyko wywołania pożaru (lub wybuchu gazu) spada w tym przypadku do zera. Na marginesie warto dodać, że kotły elektryczne również posiadają system zabezpieczeń (np. przeciwzwarciowych).

Elektryczny kocioł warzelny do gotowania ma zarówno swoje słabe, jak i mocne strony. Dlatego przed jego zakupem warto je wszystkie przeanalizować.