Kociołki elektryczne dla firm cateringowych – dlaczego warto je stosować?

Kociołki elektryczne są rodzajem urządzeń cateringowych, które często stosowane są przez firmy cateringowe podczas wielu wydarzeń. Czym dokładnie są takie kociołki i w jaki sposób one działają, a także jakie są najważniejsze zalety używania tego typu sprzętów w firmie cateringowej?

Jak działa gastronomiczny kociołek elektryczny?

Pod pojęciem elektrycznego kociołka znajduje się rodzaj urządzenia zasilanego prądem, którego zadaniem jest podtrzymywanie zadanej temperatury na odpowiednim poziomie, by w ten sposób umożliwić łatwe serwowanie znajdujących się w nim potraw gościom.

Tego rodzaju urządzenia wyposażone są w obudowę zewnętrzną, która jest izolowana, aby dzięki temu można było podtrzymać temperaturę dania łatwiej, ale też zapobiegać poparzeniom, mają one wkład wewnętrzny wykonany ze stali nierdzewnej, do którego nalewa się potrawę, a na obudowie kociołka umieszczony jest panel sterowania, dzięki któremu można określić odpowiednią temperaturę urządzenia, najczęściej w przedziale wynoszącym od 30 do 95 stopni Celsjusza, i skorzystać z innych funkcji, gdy urządzenie jest w nie wyposażone.

Kiedy sprawdzą się kociołki gastronomiczne?

kocioł na zupkę

Firmy cateringowe wykorzystują kociołki elektryczne podczas wielu wydarzeń i w różnych miejscach, dlatego też ich zastosowanie obejmuje między innymi:

  • bankiety
  • bufety
  • konferencje
  • wesela
  • stołówki
  • hotele
  • pensjonaty

Oczywiście, to jedynie parę przykładów – tego typu urządzenia mogą być zastosowane także w wielu innych celach i miejscach.

Jeśli chodzi o pojemność, taki kociołek na zupę oferowany jest w różnych wielkościach, na przykład można zdecydować się na mniejsze modele mające około 6-8 litrów, ale również na te duże, które mają nawet 16 litrów pojemności, dlatego w kociołku elektrycznym można serwować rozmaite potrawy, na przykład mogą być to zupy, gulasze, leczo oraz inne dania jednogarnkowe, dlatego pod względem swojego przeznaczenia są one uniwersalne.

Jak wybrać odpowiedni kociołek elektryczny?

W sprzedaży można znaleźć różne kociołki do zup przeznaczone do stosowania w firmach gastronomicznych, w tym cateringowych, dlatego bardzo często pojawia się pytanie – jak wybrać odpowiedni model?

Gdy dobiera się kociołek, konieczne jest uwzględnienie jego parametrów technicznych, do których zaliczane są w szczególności:

  • Pojemność kociołka – dobiera się ją w zależności od oczekiwanej liczby użytkowników tego urządzenia i tym samym objętości potraw,
  • Zakres temperatury pracy – umożliwia wybranie odpowiedniej temperatury serwowanego dania za pomocą elektronicznego, dotykowego panelu sterowania albo pokrętła,
  • Izolacja – odpowiedni kociołek powinien mieć dobrą izolację obudowy zewnętrznej, by podtrzymywać właściwą temperaturę i zapobiegać poparzeniom,
  • Wygląd – do dyspozycji są kociołki o różnych wzorach, co pozwala na łatwe dopasowanie ich do aranżacji otoczenia, na przykład może być to model o tradycyjnym wyglądzie.

Uwzględniając te właśnie czynniki, można wybrać kociołek elektryczny, który będzie doskonale nadawał się do użytku w firmie cateringowej, aby razem z nim obsługa wielu wydarzeń mogła stać się jeszcze prostsza.