Napoje gazowane jak za dawnych lat. Syfony chętnie wybierane do barów, kawiarni, restauracji

Syfony, które były bardzo popularne w okresie PRL-u, przeżywają obecnie swój renesans. Dzisiaj używane są często także w gastronomii.

Produkcja własnych napojów gazowanych
Na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo napojów gazowanych. Produkcja własnych może być jednak bardzo dobrą alternatywą, także dla lokali gastronomicznych – barów, kawiarni, restauracji.

Za pomocą nowoczesnych syfonów można nasycić orzeźwiającymi bąbelkami dwutlenku węgla niemalże każdy zimny napój, aby nadać mu jeszcze lepszy smak.

Tradycyjnie stosuje się syfony do wody (https://www.gastropuls.pl/syfony-do-wody-sodowej), lecz mogą być one również używane do innych rodzajów napojów, na przykład lemoniady, koktajlów, alkoholi jak wino, a nawet do chłodzonej herbaty i kawy. Dzięki syfonom lokal może serwować takie napoje, których nie ma konkurencja!

Jak korzystać z syfonów do wody?
Nowoczesne syfony to urządzenia bardzo łatwe i bezpieczne w użyciu. Najczęściej wytwarzane są ze stali nierdzewnej lub atestowanego tworzywa sztucznego i mają pojemność 0,75-1 litra. Wyposażane są też w specjalne systemy zapobiegające przepełnieniu, kraniki „niekapki”.

Przygotowanie własnej wody sodowej – krok po kroku:
1. Napełnienie syfonu napojem.
2. Założenie zaworu z dyszą.
3. Wbicie nowego naboju CO2.
4. Wstrząśnięcie butelką.
5. Naciśnięcie spustu na syfonie w celu napełnienia naczynia.

Należy pamiętać o regularnej wymianie nabojów. Jeden nabój najczęściej wystarcza na 1 litr napoju.