Rodzaje i rozmiary talerzy do nakrycia stołu

Odpowiednia zastawa stołowa pozwala na efektowne podanie potraw i wprowadza nastrój dla wszystkich obecnych. Talerze to jeden z najważniejszych elementów serwisu. Wszystkie odmiany mają swoje przeznaczenie, o czym warto wiedzieć, jeśli chce się popisać etykietą i zaimponować gościom. Jedną z ważnych zasad jest to, że stół nie może być przepełniony.

Rodzaje talerzy do serwowania

Każdy rodzaj naczynia do serwowania ma swój własny rozmiar i kształt. Dzięki temu można w pełni cieszyć się wyglądem i smakiem smakołyku. Rozważmy główne typy.

Talerz do serwowania

Model płaski, o wymiarach 30-35 cm. służy jako wsparcie dla większości potraw (z wyjątkiem deserów). Produkt pomaga chronić stół lub obrus przed okruchami, plamami, kontaktem z rozgrzanymi powierzchniami.

Talerz obiadowy (stołowy)

Talerze płaskie używane do serwowania na każdym stole z talerzami. Produkt ma zazwyczaj średnicę 25-32 cm. Jest to uniwersalna opcja, ponieważ nadaje się do serwowania dań dodatkowych, dań głównych i drugich dań.

talerze

Talerz do zupy

Głęboki talerz do zup na zimno i na gorąco. Dostępny najczęściej w pojemnościach od 250 ml do 500 ml. Długo utrzymuje swoją temperaturę, zachowując oryginalny smak potraw.

Misa bulionowa

Miska do zupy o pojemności 300 ml lub większej. Przydatna do serwowania wywaru, przecierów, owsianki lub innych małych porcji pierwszego dania. Zwykle ma jeden lub dwa uchwyty po bokach dla łatwego serwowania.

Talerz z przekąskami

Przeznaczony na przekąski, małe porcje (ser, mięso, wędliny). Duży talerz na przekąski ma aż 32 cm i jest idealny do dzielenia się. Mniejsza wersja 20-22 cm jest odpowiednia do serwowania małych porcji.

Talerz do makaronu

Duża średnica (26-32 cm) z wgłębieniem w środku. Nadaje się do serwowania różnych rodzajów włoskich makaronów. W przeciwieństwie do płaskich naczyń, utrzymuje ciepło potraw dłużej niż płaskie naczynia.

Tortownica

Służy do prezentacji różnorodnych wypieków (wyrób chlebów, bułek i tostów). Nadaje się do prezentacji owoców, serów itp. Forma do tarty jest często używana jako podstawka pod lukry i sosjerki. Średnica produktu zazwyczaj nie przekracza 18 cm. Płaskie talerze są często zdobione ornamentami i teksturowanymi wzorami.