Z jakiego materiału wybrać serwis obiadowy?
Odpowiedniego rodzaju zastawy stołowe to podstawa wyposażenia każdego polskiego domu. Odpowiednia ilość i jakość elementów mają tu ogromne znaczenie, lecz zdecydowanie największy wpływ na to, czy dany komplet obiadowy będzie spełniał wszystkie pokładane w nim nadzieje, jest materiał, z którego został wykonany.
Dlaczego to tak ważne?
Dlaczego jednak materiał wykonania ma tak duże znaczenie dla tego, czy wykonane z niego serwisy obiadowe będą odpowiednie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Materiał, którego użyto do produkcji, ma wpływ na najważniejszy czynniki związane z używaniem danego zestawu obiadowego. W zależności od tego, z czego dany serwis został wykonany, rzutuje to na jego wygląd, trwałość, a także łatwość czyszczenia.
Z jakiego materiału najlepiej wybrać serwis obiadowy?
Zdecydowanie najlepsze komplety obiadowe produkowane są z porcelany. Ten wynaleziony w Chinach przed wieloma stuleciami w materiał cechuje się z całą pewnością najładniejszym wyglądem, a także największą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, lecz także chemiczne, np. pochodzące od używanych środków chemicznych do czyszczenia. Niestety dużą wadą tego materiału jest jego wysoka cena. Da się kupić serwisy obiadowe z gorszego sortu porcelany, który często nazywany jest porcelitem, lub fajansem, lecz nie posiadają one już tak dobrych cech, jak prawdziwa porcelana.
Doskonałą jakością charakteryzują się także serwisy obiadowe wykonane z kamionki. Tak samo, jak porcelana są one odporne na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne, lecz niestety nie wyglądają tak ładnie.
Ostatnimi czasy bardzo często spotyka się serwisy obiadowe wykonane ze szkła. I choć są bardzo ładne, to jednak są bardzo delikatne i kruche.