Warto robić zapasy!

termos King Hoff

Wiele osób zastanawia się jak zminimalizować czas spędzany w kuchni na przyrządzanie potraw. Jednym ze sprawdzonych rozwiązań jest robienie odpowiednich zapasów. W ten sposób, danie przyrządzone jednego dnia może być spożywane przez kilka następnych, lub nawet po dłuższym czasie. W jaki sposób przechowywać jedzenie, aby pozostawało świeże jak najdłużej?

Zacznij od odpowiednich potraw

Istnieje kilka typów potraw, które wręcz idealnie nadają się do magazynowania przez dłuższy czas. Jednym z podstawowych wyborów jest bigos. Jest to danie bardzo syte, posiadające multum składników odżywczych. Gulasz czy leczo są kolejnymi przykładami dań, które przyrządza się relatywnie szybko, a ich większą ilość można mrozić czy wekować. Nie można zapomnieć o wszelkiego rodzaju kiszonkach czy przetworach, gdyż są to bardzo dobre źródła witamin oraz mikroelementów.

W czym przechowywać jedzenie?

Najprostszym rozwiązaniem są oczywiście szklane słoiki. Należy je przed wekowaniem lub mrożeniem odpowiedni sparzyć, aby pozbyć się wszelkich zarazków czy drobnoustrojów. Dobrze spisują się woreczki do mrożenia czy plastikowe oraz szklane pojemniki. Jeżeli danie ma pozostać świeże jedynie przez krótki czas, warto zainwestować w termosy obiadowe. Sprawdzają się one idealnie, kiedy zależy nam na tym by danie pozostało ciepłe przez kilka godzin, przez co bardzo dobrze nadają się do przechowywania pożywienia w przypadku wycieczek czy biwakowania. W ostateczności, do mrożenia jedzenia można skorzystać z butelek, lecz jest to rozwiązanie najmniej komfortowe. Znacznie lepiej wykorzystać je do robienia własnych nalewek czy win.

Podsumowując, przygotowywanie zapasów jest sposobem na oszczędzanie czasu w kuchni, a tym samym można zabezpieczyć się na wypadek ciężkich czasów. Zakup kilku różnych typów pojemników daje wiele możliwości w kuchni. Jednocześnie, tak zabezpieczone jedzenie można z powodzeniem zabierać ze sobą do pracy czy szkoły. Fani pieszych wędrówek powinno rozpoznać temat termosów obiadowych, gdyż w ten sposób są w stanie zabrać ze sobą porcję nawet dla kilku osób.