Nowoczesne piece wykorzystywane w piekarnictwie i gastronomii

Piec stanowi istotny element wyposażenia każdej piekarni i lokalu gastronomicznego. To w nim przygotowywane są produkty żywnościowe, które kupują klienci. Dawniej stosowano głównie piece opalane węglem i drewnem. Obecnie coraz powszechniejsze jest wykorzystanie wydajniejszych i nowocześniejszych konstrukcji.

Wykorzystanie pary i zjawiska konwekcji

piec-konwekcyjno-parowyJakość i smak serwowanych potraw jest w największym stopniu uzależniona od zastosowanych składników i sposobu przygotowywania. Dlatego też coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się zainwestować w nowoczesny piec konwekcyjny. Urządzenie to pozwala na równomierne rozłożenie temperatury, charakteryzuje się także energooszczędnością i wydajnością. Alternatywnym rozwiązaniem jest piec konwekcyjno parowy, który oprócz gorącego powietrza do obróbki termicznej wykorzystuje także parę. Tego rodzaju sprzęt zwykle wykonany jest ze stali nierdzewnej i wyposażony w przeszklone drzwi frontowe.

Rodzaje pieców piekarniczych

Również branża piekarnicza korzysta z coraz lepszych i bardziej wydajnych konstrukcji. Nowoczesny piec do pieczenia ciast powinien być wyposażony w dużą komorę wypiekową. W zależności od potrzeb można zdecydować się na zakup urządzenia z trzonem ruchomym bądź nieruchomym (https://sklep.polmarkus.com.pl/piece-konwekcyjno-parowe). Te drugie wymagają zastosowania aparatów załadowczych bądź łopat z długim uchwytem. Przy wyborze pieca cukierniczego warto zwrócić uwagę także na sposób ogrzewania. W sprzedaży dostępne są tradycyjne konstrukcje opalane węglem i drewnem, lub nowoczesne zasilane gazem oraz prądem elektrycznym.